title.png head.png

Tervetuloa Käyhköjen sukuseuran kotisivuille!

 

Käyhköjen sukuseura päätti kokouksessaan 3.8.2008, että sukuseuran on aika saada omat, kunnolliset kotisivut. Kotisivujen tarkoitus on olla kaiken Käyhkön sukuun liittyvän toiminnan keskuksena, paikkana jossa suvun ihmiset voivat olla yhteydessä toisiinsa ja näin edistää yhteenkuuluvuutta suvun jäsenten keskuudessa. Käyhkön suvun historian tutkimuksessa kotisivujen tarkoitus on toimia tiedon keräämisen keskuksena.

 

Käyhkö-sukunimen historiaa:

 

Nimetyn ominaisuuksia kuvaavista liikanimistä on joskus vakiintunut periytyviä sukunimiä. Sukunimeä Käyhkö voi pitää siten syntyneenä. Se olisi alkuaan tarkoittanut ihmistä jota on kuvannut verbi käyhkätä 'toimia miettimättä, odottelematta' tai johon on sopinut adjektiivi käyhkeä 'kuohkea' tai sana käyhäke 'laihtunut, vanhentunut olento, mies'.

 

1500- ja 1600-luvulla, kun oikeinkirjoitus horjui, tuottivat sekä diftongi äy että konsonanttiryhmä hk kirjureille vaikeuksia. Niinpä nimeä on kirjoitettu monella eri tavalla. Käyhkö on karjalainen sukunimi, Savossa ja Keski-Suomessa se on 1500-luvulla saanut nen-lopun (esim. Säämingissä 1563 Henrik Keuckonen). Myös nimi Käihkö on esiintynyt Käyhkön hyvin paikallisena pohjoiskarjalaisena rinnakkaisnimenä (varsinkin Värtsilässä ja Tohmajärvellä). Lähde: Sukuviesti 1985:2, s. 16-17.

 

Väestörekisterin sukunimipalvelun tiedon mukaan 20.4.2009 sukunimen Käyhkö omistaa nykyisenä nimenä 975 ja entisenä nimenä 360 henkilöä. Suku on siis pieni verrattuna yleisimpiin sukuihin, Virtasiin, Korhosiin, Niemisiin ja Mäkisiin, joista jokaiseen löytyy yli 20 000 nimenkantajaa. Me Käyhköt olemme pieni suku, olkaamme harvinaisuudestamme ylpeitä!

 


Torppari Mauno Maunonpoika Käyhkö perheineen,
Kerimäki, Jouhenniemi 1926-1929